INFOLINIA

OPERA        +48 22 355 46 82

OPERA TFI SA

Czerwiec

Oświadczenie w sprawie PBG S.A.

W związku ze zgłoszeniem przez PBG S.A. oraz niektóre spółki z grupy PBG S.A. wniosków o upadłość z możliwością zawarcia układu, Zarząd OPERA TFI S.A., w uzgodnieniu z audytorem i depozytariuszem zarządzanych funduszy, postanowił odpisać 50% wartości obligacji wyemitowanych przez PBG S.A. znajdujących się w portfelach funduszy oraz 100% należnych z ich tytułu odsetek.

Pragniemy jednocześnie poinformować, że:
  1. fundusze gotówkowe i pieniężne zarządzane przez OPERA TFI tj. Novo Gotówkowy i OPERA Pecunia.pl nie posiadają obligacji PBG S.A. w swoich portfelach,
  2. żaden z funduszy zarządzanych przez OPERA TFI nie posiada w portfelu akcji PBG S.A. ani też Hydrobudowy Polskiej S.A.
Odpis miał największy wpływ na wartość jednostki uczestnictwa subfunduszu Novo Obligacji Przedsiębiorstw. Pomimo odpisu stopa zwrotu subfunduszu od początku roku jest dodatnia i wynosi 0,31%.

Pragniemy zwrócić uwagę, że wartość papierów PBG S.A. na wszystkich funduszach OPERA wynosi 14 mln złotych. Jest to wartość niewspółmiernie mała w stosunku do wartości długu PBG S.A., czyli blisko 2 miliardów złotych i zaangażowania w tą inwestycję największych funduszy innych TFI – na kwoty przekraczające 100 mln złotych.

Jednocześnie porównanie opublikowane w serwisie Analizy Online, w którym subfundusz Novo Obligacji Przedsiębiorstw, inwestujący w obligacje korporacyjne do 100% swoich aktywów, został zestawiony z uniwersalnym funduszami obligacji, jest zdaniem Zarządu OPERA TFI nie na miejscu.

Przy założeniu utrzymania dotychczasowych wyników subfunduszu Novo Obligacji Przedsiębiorstw, strata powstała w wyniku 50% odpisu powinna zostać odrobiona w okresie kilku miesięcy. W przypadku, gdy Zarząd OPERA TFI uzyska informację, że wysoce prawdopodobna jest spłata obligacji w większej części, wartość obligacji w portfelach funduszy zostanie odpowiednio zwiększona.

Zarząd OPERA TFI S.A.

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymywać Newsletter:

© 2008-2019 Opera Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A.
realizacja: Ideo